målgrupp för webben?

Utforma klubbwebben så att den stödjer klubbens kommunikationsmål! Innan ni kastar er in i webbredigeringen - börja därför med att designa sidstruktur och navigering - se supportsidan Webbmenyer.

Behörighet för klubbens webbredaktör

Redigering av klubbens webbsidor kräver administratörsbehörighet (30).

Webbsidorna bör byggas så att innehåll som klubbens övriga funktionärer producerar - framförallt artiklar och evenemang - automatiskt publiceras på webbsidorna och att webbsidorna i sig inte behöver löpande underhåll utan hålls levande genom ett innehållsflöde som hela klubbteamet bidrar till.

Utbildningsfilm

I vänsterspalten nedan finns distriktets utbildningsfilm (43 minuter) om webbredigering och webbmenyer. Använd helskärmsläge eller öppna filmen i Youtube.
  • Webbredigering 27 minuter
  • Menyer 11 minuter
  • Webbdesign och innehållsflöde 5 minuter.

Att bygga webbsidor

Bilden visar en tom mall i den nya editorn (Beta). Layouten kan ändras med knappen Layouter (uppe till höger). Börja alltid redigeringen med att ge sidan ett unikt namn i Egenskaper.

Sidan byggs upp med att dra in widgets (byggblocken till höger) i mallen till valfritt område "Drop here". I varje område är det valfritt att lägga ingen, en eller flera widgets. Det översta området är tänkt för bild som går ända ut i sidans kanter. Widgetar fylls med innehåll - text, bilder, länkar - i olika layouter eller hämtar innehåll, beroende på vilken widget du väljer att använda.

Widgets finns i olika kategorier, bl a:
  • Widgetar för text och bilder fylls av redaktören med innehåll (text, bilder, länkar).
  • Widgetar som visar information, Evenemang, Nyhetsbrev & PR hämtar färdigt innehåll från annat ställe i CR, tex artiklar eller kommande evenemang.
  • Fritextwidgeter (globala) fylls också med eget innehåll och kan användas på flera sidor. Ändringar av sådan widget behöver bara göras på en av de sidor som den används på.
Det är samma sidor som du arbetar med, vare sig du använder gamla editorn (Webbplatsen) eller nya editorn (New Website (Beta)). Skillnaden mellan editorerna är att den nya Beta-editorn är visuell och ger dig ett helhetsintryck av sidan, redan innan du publicerar och granskar den live.

I nya editorn kan du granska hur sidan visas på läsplatta eller i telefon med hjälp av ikonerna högst upp i mitten på redigeringssidan.

Klubbwebben levereras med en hemsida som exempel med några av de komponenter som man kan använda för att bygga upp en webbsida.