UtbildningsfilM
Distriktets utbildningsfilm (26 minuter) finns i vänsterspalten nedan (välj helskärmsläge eller öppna filmen i youtube). Filmen går igenom hur man skriver och använder artiklar i ClubRunner.
Artikelns konstruktion
För att det ska fungera smidigt som i exemplen ovan måste texten delas upp i
- ingress
- brödtext.
Ingressen ska vara kort, sammanfattande och väcka intresse till fortsatt läsning, dvs att klicka på Läs mer. Precis som i en tidningsartikel. Två till fem meningar, inte mer.
Läs tips av en språkkonsult om ingress-skrivande.
Bildens betydelse
Alla artiklar i exemplen ovan har en liten vinjettbild som visas till vänster om ingressen. Det bör vara en bild som antingen hör direkt ihop med innehållet, eller kan associeras till innehållet. Visningen ser mycket trevligare ut med en bild, än om listan på artiklar bara skulle visa rena texter.
Vinjettbilden kan gärna vara densamma som har använts i evenemanget, dvs den bild som syns i listan Kommande program.
Obs att vinjettbilden ska läggas in vid knappen Change (se nedan) för att fungera som i exemplen ovan.
Lägg gärna in bilder från föredraget i brödtexten.
Filer för nedladdning
Om du vill bifoga filer för nedladdning: ladda upp filen till ClubRunners dokument (Organisation -> Dokument) och länka i artikelns brödtext.
Tips 1: om det är en föreläsares presentation, gör särskild mapp Föredrag för att särskilja från övriga klubbdokument.
Tips 2: gör bifogade filer i pdf-format, då kan de läsas lätt i både dator, läsplatta och telefon.

Gör så här
Logga in i ClubRunner och klicka på Medlemsområde.
På startsidan Administration finns under Webbplatshanterare genvägen Redigera artiklar.
Klicka på Create New Story och se gränssnittet som bilden till vänster.
- Vinjettbild: klicka på Change och ladda upp bild.
- Sätt en rubrik som lockar till fortsatt läsning, se Ready Digitals tips. Tänk på externa besökare (skriv inte "Klubbmöte 2020-09-01")!
- Skriv gärna in författarens namn. Slå gärna på visning (ögon-symbolen).
- Om artikeln är ett mötesreferat: sätt mötets datum (inte dag när artikeln skrivs). Datum används vid sortering på klubbwebbens artikelsida. Slå gärna på visning (ögon-symbolen).
- Markera gärna delning i sociala medier! Läsarna kan då enkelt dela på Facebook m m.

- Skilj på ingress och brödtext (se Artikelns konstruktion ovan)!
- Välj om medlemmarna ska kunna kommentera (man måste vara inloggad för att kommentera).
- Använd gärna taggar, se nedan.
Spara och publicera
Knapparna längst ner ger möjlighet att spara som utkast, eller publicera. Även redan publicerade artiklar kan redigeras.
I normalfallet publicerar man artikeln direkt när den är klar (orangea knappen Save and Publish). I dialogrutan som kommer upp första gången artikeln publiceras är hemsidan och artikelsidan för-markerade, vilket är rätt grundval:

Nyhetsbrev som är under arbete visas i listan Display in Bulletins. Om artikeln ska vara med i något av nyhetsbreven i listan kan du markera redan här, så slipper redaktören för nyhetsbrevet att göra det.
Taggar
Taggar (nyckelord) hjälper läsaren att filtrera artiklarna på ämnen, kategorier osv. På webbsidan Artiklar visas en lista med de taggar som förekommer i klubbens artiklar. Det går att lägga flera taggar på en artikel. Se CR:s tips för Tags management.
Sätt gärna från början upp några grund-taggar av sinsemellan olika slag, till exempel:
- vanliga kategorier som är vanliga i klubben: föredrag, styrelse, årsmöte, projekt (projektnamnet).
- Rotarys fem tjänsteområden: klubbtjänst, yrkestjänst, samhällstjänst, internationell tjänst, ungdomstjänst.
Det kan vara praktiskt att tänka skribent och taggar samtidigt: vem skriver om vad? Fördela då taggar på funktionärerna efter deras ansvarsområden i klubben.
Styr publiceringsplats
Som framgår av de inledande bilderna ovan kan en och samma artikel publiceras på flera olika sätt. I Story Library får man överblick:

Artikelbibliotek. Detta är bruttolistan, här finns alla artiklar. Publiceringen styrs genom att widgets på webbsida respektive i nyhetsbrev pekar på artiklar i artikelbiblioteket och visar dem. Att ta bort en artikel från listan under någon av de andra rutorna betyder inte att den tas bort från artikelbiblioteket, bara att pekningen (hämtningen) upphör. Men om den tas bort från artikelbiblioteket, då försvinner den överallt.
Artikelwidget. Artiklar som listas här visas i widgeten Webbplatsartiklar (i widgetgruppen Widgetar som visar information) vilken ofta används på hemsidan med rubrik Senaste nytt, Aktuellt el dyl.
Sida med artiklar. Artiklar som listas här publiceras på den inbyggda sidan Artiklar som alltid har adressen [klubb-URL]/stories, vare sig den finns i någon menypunkt eller ej. Artiklar i denna lista visas också i mobilappen.
Custom Page Artiklar. Artiklar som listas här visas i widgeten Artiklar (i widgetgruppen För sida) som kan användas på varje egen sida (Custom Page).
Nyhetsbrev artiklar. Här visas vilka artiklar som är valda för publicering i respektive nyhetsbrev. Normalt gör man valet från redigeringsläget för widgeten i nyhetsbrevet, men det går att från Story Library styra artiklar till nyhetsbrev.
Tips: valda artiklars inbördes ordning kan ändras i alla listor (inte i artikelbiblioteket) genom att dra artikeln uppåt eller nedåt.
Statistik
Om klubben kopplar Google Analytics till sina webbsidor kommer man att få statistik på artiklarna. Eftersom varje artikel har en egen webbsida mäts trafik både när någon klickat på Läs mer från webbsida eller nyhetsbrev, och trafik som genereras av delningar i sociala medier.