Guvernörmånadsbrev för April 2024

April är månaden då vi fokuserar speciellt på

MOTHER AND CHILD HEALTH.

April är månaden för mödra- och barnhälsovård - Varje dag riskerar mammor sina liv när de föder barn och miljontals barn dör varje år av orsaker som kan förebyggas.
Minst 7 miljoner barn under fem år dör varje år på grund av undernäring, dålig hälsovård och otillräckliga sanitära förhållanden. För att hjälpa till att minska denna takt tillhandahåller vi vaccinationer och antibiotika till spädbarn, förbättrar tillgången till grundläggande medicinska tjänster och stöder utbildade vårdgivare för mödrar och deras barn.
Vi tänker och agerar för mammor och barn, hemma som globalt. Vi har flera lokala projekt i klubbarna då vi ex samlat mat och godis till påsk till dem som inte har möjlighet att ens köpa mat så man blir mätt. Tack alla som bidragit på ert närområde och fortsätter att bidra. 
Många klubbar har fantastiska globala projekt som handlar om kvinnor och barn. Fortsätt och agera.
Rotary in Action!

Bästa Rotaryvän!

 
 
Nu har vi kommit en bit in på våren och vi har ställt fram klockan, borstat bort grus från gångarna och flera av oss har redan spelat sin första golfrunda här hemma.
Jag har varit på klubbesök, på Allt För Sjön mässan och på RLI i Södertälje.
Framför oss har vi RLI modul 3 den 13 april, Bildandemötet, D2405 med DGE Ulf Andersson den 16 april på zoom, anmälan till detta, om ni inte redan gjort det, kan göras på vår hemsida.
Jag är bjuden till en Distriktskonferens i Finland D1310 och tala om Östersjöns mående och vårt samarbete med länderna runt om den, åker redan den 5 april. Känner mig hedrad.
Distrikt 2410 har sin Distriktskonferens sista helgen i april och jag åker till Gotland den 28 april.
 
 
 
Rotaryhälsningar
Hannele Sjö
DG 2370 2023/24
+46 736 409 943
 

Vi vill också passa på att tacka Fredrik Åberg från Haninge-Tyresö RK, som till självkostnadspris tagit fram vårt nya marknadsföringsmaterial, dvs. de två "Rädda Östersjön" veporna på väggen och en "flyer" (om Rotary, vårt bokerbjudande och Östersjökontraktet) att dela ut till besökarna. Dessutom var det Fredriks idé att sälja böckerna i kassarna med dekalen "Bli Östersjösupporter", som också innehöll diplom och infoblad om vårt projekt samt Östersjöcentrums broschyr "10 viktiga åtgärder för Östersjöns miljö". 
Bästa Rotaryhälsningar,
Distriktskommittén för "Rädda Östersjön" projektet
Wanja Bellander, Värmdö-Skärgård RK
Eva Nisser, Nacka RK
Sven Rudberg, Värmdö-Skärgård RK
Jan Somp, Trosa RK
Göran Wendin, Stockholm-Söder RK
Gun-Marie "Guje" Östedt-Axelsson, Stockholm-Skanstull RK, projektansvarig
 
 
Klubbarna fortsätter att arbeta med vatten och miljö, vårt sjunde fokusområde.
Passa på och ta upp på veckomötet att alla kan teckna ett Östersjökontrakt, vi behöver allas underskrifter för att kunna påverka beslutsfattare. Gå in på
 
 
ROTARY INTERNATIONAL DISTRIKT 2405
 
Status på Distrikt 2405
PETS genomfört och detta gjordes digitalt och det sparade en hel massa kostnader för distriktet.
Innehållet för mig som kommande president var bra, ett Stort tack till Anna König som hade ett fantastiskt budskap, lyssna gärna på henne på hemsidan under PETS 2024.
 
Bildandemöte den 16 april 2024 är ett möte som också genomförs digitalt.
Vårt arbete med denna utmaning pågår nästan dagligen, men just nu har jag inte så mycket mer att förtälja.
 
Vi fortsätter att vara stolta Rotarianer, har roligt och gör gott både lokalt och globalt.
 
 
Convention in Singapore

Regionala fakta

Under det senaste resolutionsrådet i oktober 2023 bad några klubbar i EMEA-regionen RI-styrelsen att överväga att fastställa en övre åldersgräns på 30 år för inträde i en Rotaract-klubb. När RI-styrelsen granskade förslaget, och noterade att Rotary Code of Policies avsnitt 12.010.3. tillåter Rotaract-klubbar att fastställa övre åldersgränser "förutsatt att klubben får medlemmarnas samtycke och dokumenterar det i sina stadgar", höll RI-styrelsen inte med om förslaget.

Sedan början av året har vårt kontor godkänt över 80 Rotaryklubbar. Bland dessa klubbar är den genomsnittliga åldern på medlemmarna 46 år och den genomsnittliga andelen kvinnor 46 %. De EAO-länder som har skapat flest nya Rotaryklubbar är Uganda och Tyskland, båda med 8 nya Rotaryklubbar (1 mars). Vårt kontor har också godkänt mer än 65 Rotaract-klubbar. Det EAO land som har flest nya Rotaractklubbar är Uganda med 17 nya Rotaractklubbar.
 

Förändra er klubbkultur

Det är viktigt att lära sig de viktigaste principerna för en framgångsrik klubbkultur och vidta åtgärder för att göra klubbar mer engagerande, inkluderande och inbjudande. Lyssna på vad Rotary Internationals tillträdande president Stephanie Urchick och hennes assistent Tom Gump har att säga om vikten av att förändra klubbkulturen i den här videon. Denna resurs finns tillgänglig i Learning Center med textning på olika språk. Missa inte möjligheten att visa den under dina evenemang eller dela den med dina klubbar och distriktsteam.

Rotary In Action 

 
20 nya Östersjöambassadörer blev klara idag.
Vi fick se 8 toppen presentationen om hur Östersjön mår och vad vi alla kan göra i stort och smått.
Alla 20 kommer att sprida information, vilket är viktigt.
Vi behöver göra alla medvetna om läget, barn, ungdomar och vuxna.
Du som är Rotarian, har din klubb någon aktivitet med miljön i fokus?
Kanske just du kan förbättra situationen i din närhet, i någon sjö eller vattendrag.
Allt rinner i alla fall till slut i Östersjön.
Så allt har betydelse.
Starta idag 
Rotary: Interactklubb of Lagom
Den här helgen har Interact Club of Lagom bakat, förberett och plastat in 75 frallor för att sedan hjälpa till att dela ut dem och annan mat samt hygienartiklar till behövande.
En otroligt givande och lärorik upplevelse för dem alla.
Det var Volontärt Initiativ som stod bakom arrangemanget.
Läs mer...
"Havet är din bästa kompis" och "50 sätt att rädda Östersjön"
Bästa "Rädda Östersjön" vänner,
Vill på detta sätt informera Dig om hur Din klubb kan beställa böckerna "Havet är din bästa kompis" och "50 sätt att rädda Östersjön" samt "Rädda Östersjön" badges m.m., som vi tog fram till vår monter på "Allt för sjön" mässan.

Vi sålde 322 exemplar av böckerna i montern för 100 SEK styck i kassar med dekalen "Bli Östersjösupporter". Antalet sålda exemplar av "Havet är din bästa kompis" uppgick till 183 stycken och av "50 sätt att rädda Östersjön" till 139 stycken.
Läs mer...
Resultatet av Rotarys deltagande i ”Allt för sjön" mässan 2024
Ett varmt och STORT TACK till alla 100 Rotarymedlemmar från 17 klubbar, som aktivt deltog i Rotarys monter på  "Allt för sjön" mässan 2024 den 7-10 och 14-17 mars!
 

Mässan besöktes i år av totalt 40.802 besökare.

Nedan hittar Du en kort rapport om resultatet i Rotarys monter, som överskred våra förväntningar och som vi därmed är mycket nöjda med.

- Vi värvade 322 Östersjösupporters, vilket i praktiken innebar att vi sålde 183 stycken böcker "Havet är din bästa kompis" och 139 stycken "50 sätt att rädda Östersjön" à 100 SEK/styck.

Läs mer...
Rotarys monter på "Allt för sjön" mässan 
Följande 17 lokala Rotaryklubbar deltar i Rotarys monter A10:30 på årets "Allt för sjön" mässa i Älvsjö den 7-10 och 14-17 mars:
 
- Haninge-Tyresö RK, Lidingö-Milles RK, Nacka RK, Nyköping RK, Nynäshamn RK, Saltsjöbaden RK, Stockholm-Fryshuset RK, Stockholm-Kungsträdgården RK, Stockholm-Skanstull RK, Stockholm-Sydväst RK, Stockholm-Söder RK, Strängnäs RK, Söderköping RK, Trosa RK, Upplands-Bro RK, Värmdö-Skärgård RK och Österåker Första Frukost RK
Läs mer...
Mariefreds Tidning : Rotary arbetar för att rädda Östersjön
I helgen var Rotary en av de organisationer som deltog på Allt för sjön tillsammans med bland annat Expedition rädda Östersjön. På mässan informerade de om den allvarliga miljöförstöring som har drabbat Sveriges närmaste innanhav och hur man kan vända utvecklingen.
Läs mer...
På din väg till Mora under det 100:e Vasaloppet 
Grattis
Fletcher Barrett
På din väg till Mora under det 100:e Vasaloppet 
Här får du en unik hyllningsfilm som ett bevis på din prestation.
Var stolt över din insats.
Läs mer...
Nu kan du läsa Rotary Norden 2/24
Nu är den andra numret av Rotary Norden för 2024 ute.
Det här är den andra helt digitala utgåvan, någon papperstidning trycks inte längre, och allt utom informationen från Rotary International är på svenska.
Läs mer...
Invitation to seminar on Rotary Peace Centers
March 19, 2024 at 18:00 CET Amsterdam, Berlin, Rome, Stockholm, Vienna
The room opens 17.40.
 
Link to the seminar: IS HERE
Läs mer...
Mångfald, rättvisa och inkludering (DEI
Mångfald är en av Rotarys kärnvärden och största styrkor.
Vi alla vet att det finns mer att göra för att se till att Rotarys kultur exemplifierar våra värderingar om mångfald, rättvisa och inkludering (DEI). 
Läs mer...
PETS - President Elect Training Seminar 16 mars

PETS - President Elect Training Seminar 

När: 16 mars kl 10.00 – 13.00 

Plats:  Zoom

ANMÄLAN se evenemang här bredvid
 
Nu är det dags för PETS i det blivande distriktet 2405 som startar den 1 juli 2024. 
Deltagare i PETS är inkommande presidenter och assisterande guvernörer för verksamhetsåret 2024/2025.
Läs mer...
End Polio Now Newsletter: February 2024
WHO grants a key approval to the innovative polio vaccine nOPV2

Countries will soon have easier access to the novel oral polio vaccine type 2, also known as nOPV2, a crucial new tool for stopping outbreaks caused by variant poliovirus. The World Health Organization made this possible by issuing a key approval for nOPV2 in December. This is the first approval of its kind for a vaccine being used under the WHO’s Emergency Use Listing.

With nearly 1 billion doses administered already, this next-generation vaccine will continue to play an important role in tackling type 2 circulating vaccine-derived poliovirus, also known as type 2 variant poliovirus, and in protecting millions of children against illness and paralysis.

 
Learn more (article in English only)
 
The 2022-23 Service Award for a Polio-Free World

Join us in thanking those who received the 2022-23 Service Award for a Polio-Free World, which honors Rotary members who have made outstanding contributions to our polio eradication efforts. The Regional Service Award went to 68 members. The recipients of the International Service Award are:

  • Kunle David Adeyanju (District 9110)
  • Antonio Amoruso (District 2102)
  • William Ferreira (District 6440)
  • Ramesh Ferris (District 5370)
  • Keshav Kunwar (District 3292)
  • Greg Owen (District 5320)
  • Charles Robert “Bob” Rogers (District 5130)
  • E.K. Sagadhevan (District 3203)
  • Dolly Siew Keat Yeap (District 3310)
 
Get the full list of award recipients
Rotary clubs in Brazil launch the Together Against Polio campaign

Rotary, Rotaract, and Interact clubs in Brazil recently launched a campaign called Juntos Contra a Pólio, or Together Against Polio. Inspired by an earlier campaign to promote COVID-19 vaccinations, Juntos Contra a Pólio has already had great success in raising awareness of the importance of getting children vaccinated against polio and in addressing people’s concerns about vaccinations. Clubs across Brazil are using everything from billboards and posters to T-shirts and balloons to spread the message that, together, we #EndPolio.

 
Learn more
 
 
 
Läs mer...
Unikt erbjudande för Rotarianer: Upplev SHEN YUNs färgsprakande föreställning denna påsk
 
Stockholms Skanstull Rotaryklubb hade glädjen att välkomna två oväntade gäster under sitt senaste klubbmöte: Lei Wang från Göteborg och Yi Zhang från Stockholm, båda volontärer och den första även rotarian.
Deras besök var inte bara en trevlig överraskning utan förde även med sig en spännande möjlighet för alla rotarianer.
 
 
Läs mer...
International Women’s Day 2024
Dear club and district leaders,  
 
On 8 March, 2024, Rotary International is hosting a 60-minute panel discussion as a way to celebrate and recognize International Women’s Day, and we would love for you to join us! 
Läs mer...
Rotary in Action
20 nya Östersjöambassadörer blev klara idag.
Vi fick se 8 toppen presentationen om hur Östersjön mår och vad vi alla kan göra i stort och smått.
Alla 20 kommer att sprida information, vilket är viktigt.
Vi behöver göra alla medvetna om läget, barn, ungdomar och vuxna.
Läs mer...
The Magic of Rotary
DTTS= distrikts team training seminar idag via zoommöte var innehållsrik och gav oss en inblick in det nya Distriktet 2405 och dess team. Kommande Guvernören Ulf Anderssons information om distriktets mål och actionplan vad tydligt och inspirerande.
Spännande
Läs mer...
Välbesökta mässutbildningar
Nu har vi genomfört de två utbildningarna av deltagarna i montern på "Allt för sjön" mässan 2024. Den ena ägde rum på nätet i torsdags den 15/2 kl. 19-20:30 med 48 deltagare och den andra lördagen den 17/2 kl. 10-11:30 med 33 deltagare.
Läs mer...
BASRAN Newsletter 1/2024
As the new BASRAN chair it’s a great pleasure for me to be able to wish all our members a successful new year 2024. As you know BASRAN is a cross boarder co-operation between Rotary districts, clubs, and members around the Baltic Sea. Together we are about 2 000 local Rotary clubs with approximately 70 000 members. 
Läs mer...
Love a Rotarian
Distrikts-evenemang
Bildandemöte D2405
Zoom
16 apr. 2024
19:00 – 21:00
 
Visa hela listan
Nyheter från Rotary International

Take away bold ideas about how to improve your club experience, your community, and the world from breakout sessions at the Rotary convention in Singapore.

 

Supported by a Rotary Programs of Scale award, an initiative in Nigeria seeks to remedy the country’s high instances of maternal death

 

Learn how Rotary clubs are taking action in the United States, Suriname, Macao, Nigeria, and Australia.

 

Breadfruit, a starchy fruit long a staple in the tropics, is attracting new interest globally as farmers and scientists search for crops that are hardier while still nutrient dense.

 
 
 

På gång i klubbarna

- ett urval. Se hela listan här!
 
 Eskilstuna Rekarne
  03 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Saltsjöbaden
  05 apr. 2024 07:30 - 08:45
 Södertälje
  05 apr. 2024 11:30 - 13:00
 Wisborg
  05 apr. 2024 11:45 - 12:45
 Haninge-Tyresö
  05 apr. 2024 12:00 - 13:15
 Stockholm-Skanstull
  08 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Stockholm Söder
  08 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Strängnäs
  09 apr. 2024 11:45 - 13:00
 Hemse
  09 apr. 2024 18:00 - 19:30
 Eskilstuna Rekarne
  10 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Hemse
  11 apr. 2024 18:00 - 19:30
 Värmdö Skärgård
  12 apr. 2024 07:30 - 08:30
 Wisborg
  12 apr. 2024 11:45 - 12:45
 Nacka
  12 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Eskilstuna
  12 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Haninge-Tyresö
  12 apr. 2024 12:00 - 13:15
 Stockholm-Skanstull
  15 apr. 2024 12:00 - 14:00
 Stockholm Söder
  15 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Mariefred
  15 apr. 2024 19:00 - 21:00
 Strängnäs
  16 apr. 2024 11:45 - 13:00
  16 apr. 2024 19:00 - 21:00
 Eskilstuna Rekarne
  17 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Nyköping
  17 apr. 2024 17:00 - 21:00
 Värmdö Skärgård
  18 apr. 2024 17:00 - 19:00
 Saltsjöbaden
  19 apr. 2024 07:30 - 08:45
 Värmdö Skärgård
  19 apr. 2024 07:30 - 08:30
 Södertälje
  19 apr. 2024 11:30 - 13:00
 Nyköping
  19 apr. 2024 11:45 - 13:00
 Wisborg
  19 apr. 2024 11:45 - 12:45
 Eskilstuna
  19 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Haninge-Tyresö
  19 apr. 2024 12:00 - 13:15
 Stockholm-Skanstull
  22 apr. 2024 11:00 - 12:00
 Stockholm Söder
  22 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Stockholm-Skanstull
  22 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Mariefred
  22 apr. 2024 19:00 - 21:00
 Strängnäs
  23 apr. 2024 18:00 - 21:30
 Eskilstuna Rekarne
  24 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Hemse
  26 apr. 2024
 Värmdö Skärgård
  26 apr. 2024 07:30 - 08:30
 Stockholm Fryshuset
  26 apr. 2024 08:00 - 09:15
 Wisborg
  26 apr. 2024 11:45 - 12:45
 Nyköping
  26 apr. 2024 11:45 - 13:00
 Haninge-Tyresö
  26 apr. 2024 12:00 - 13:15
 Stockholm-Skanstull
  29 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Stockholm Söder
  29 apr. 2024 12:00 - 13:00
 Mariefred
  29 apr. 2024 19:00 - 21:00
 Strängnäs
  30 apr. 2024
 
ClubRunner Mobile
Distriktsbrevet skickas varje månad till distriktets medlemmar och prenumeranter.
Lägg gärna till *@clubrunner.email i adressboken, så att vi inte hamnar i skräpposten.