Publicerad av Guje Östedt-Axelsson den 26 Jun 2023
Under RYLA Baltic Sea 2023 får 25 ungdomar bokstavligen göra en ledarskapsresa. Utbildningen har denna gång tema Rädda Östersjön och äger till stor del rum ombord på Briggen Tre Kronor af Stockholm. Därför blir det spännande dagar med miljökunskap, studiebesök, ledarskapsutbildning samt skeppstjänst ombord på Briggen.
 
På eftermiddagen söndagen den 27 augusti i Nynäshamn kommer 25 energifyllda ungdomar från länder runt Östersjön att ge sig ut på en oförglömlig resa ombord på segelfartyget Tre Kronor af Stockholm – Briggen. Denna spännande händelse markerar starten av RYLA Baltic Sea 2023 – en inspirerande ledarskaps- och miljöutbildning med fokus på att bevara och skydda Östersjön.
 
I samband med detta anordnar "Expedition Rädda Östersjön" en familjedag i hamnen med temat "Rädda Hav och Liv". Besökare kommer under söndagen den 27 augusti att få möjlighet att utforska Briggen och den mobila utställningen "Searoom". Ett imponerande nätverk av samarbetspartners, inklusive "Rena Mälaren", Sjöräddningen, Sjöpolisen, Drive-in Boatwash, Båtskroten, den lokala Rotaryklubben, kommunen, hamnen och Skärgårdsradion, kommer också att finnas på plats med olika aktiviteter för att attrahera, informera och inspirera besökarna.
 
Ledarskapsutbildningen (RYLA, Rotary Youth Leadership Award) är ett internationellt framgångsrikt koncept, där lokala Rotaryklubbar – här från länderna runt Östersjön - sponsrar unga deltagare från sitt närområde genom att täcka deltagaravgiften och transportkostnaderna samt att följa upp dem.
 
RYLA Baltic Sea 2023 genomförs i ett nära samarbete mellan Rotary i Sörmland och BASRAN, ett nätverk med Rotaryklubbar i länderna runt Östersjön. Svenska partners, som är med och genomför aktiviteterna den 27-31 augusti är: Projekt "Expedition Rädda Östersjön" med Briggen, Stockholms universitets Östersjöcentrum och Initiativ Utö samt Baltic Sea Science Center på Skansen. Den spännande utbildningen avslutas under Östersjödagen torsdagen den 31 augusti.
 
 
Från Nynäshamn kommer deltagarna att segla med Briggen till Askölaboratoriet utanför Trosa, där experter från Stockholms universitets Östersjöcentrum, Tina Elfwing, Lena Kautsky och Ellen Schagerström, kommer att förmedla kunskap om tillståndet i vårt gemensamma innanhav samt vad olika typer av miljöpåverkan kräver för åtgärder. Detta sker tisdagen den 29 augusti.
 
Efter Askö fortsätter Briggen sin färd till Utö, där deltagarna kommer att under ledning av Robert Cederlund och Thomas Hjelm från "Initiativ Utö" lära sig om anläggning och underhåll av våtmarker för att bidra till att återställa balansen i Östersjön. Detta äger rum onsdagen den 30 augusti.
 
Från Utö kommer deltagarna att återvända till Stockholm med kommunal transport för att bo på det anrika vandrarhemmet af Chapman. De kommer att presentera sina grupparbeten på Baltic Sea Science Center på Skansen på eftermiddagen torsdagen den 31 augusti.
 

Kontaktuppgifter till Rotary och deltagande partners

 

Partners inom Rotary

Deltagarsponsring från Rotaryklubbar i distrikt 2370

Följande Rotaryklubbar från vårt distrikt sponsrar ungdomar som deltagare i årets RYLA:
 
Värmdö-Skärgård
Nacka
Stockholm-Fryshuset
Stockholm-Skanstull
Strängnäs
Trosa
Haninge-Tyresö (2 deltagare)
Nynäshamn (2 deltagare)
Nyköping (3 deltagare)
 

Läs mer