Publicerad av Ulf Bergman den 03 Dec 2020
Stockholm-Söder och Stockholm-Sydväst Rotaryklubbar samt Bromma RK (D2350) och Rotarys U-fond stödjer julfirande för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i Gambia. Det är ett treårsprojekt med målet att Rotary Gambia ska ta över.
 
TV4 profilen Pa Modou Badjie, med rötter i Gambia, uppmärksammade vid ett besök i landet att det inte fanns några med funktionsnedsättningar i Gambia. När han undersökte detta närmare visade det sig att, precis som i Sverige några generationer tillbaka, gömdes de med funktionsnedsättningar i hemmen. Han arrangerade därför spontant ett julfirande under en dag för ett 10-tal familjer. Detta blev starten av detta Rotaryprojekt.
 
År 2018 fick Pa Modou Badjie möjligheten att skapa ett event vid namn ”Funkis talang” i Sverige. Tjejer och killar, män och kvinnor, alla med funktionsvariationer fick visa deras talanger via musik, dans, poesi och alla andra sätt de kunde visa upp sin talang på. Direkt efter eventet åkte Pa Modou till sitt födelseland Gambia på semester.
 
Väl i Gambia blev han nyfiken på hur personer med funktionsvariationer levde i landet. Det han upptäckte var häpnadsväckande. Personer han frågade i omgivningen berättade att det inte fanns många personer med funktionsvariationer i landet. Det tog ett tag men desto mer han frågade runt, desto mer det blev klart att det fanns hur många som helst. Problemet är att man gömmer dessa människor i familjerna, precis som i Sverige några generationer tidigare. I Gambia anses de vara djävulens verk, onda andar och vålnader. Att de skulle fylla ett syfte i samhället och göra nytta, finns det ingen tanke på.
 
Med den bakgrunden bestämde Pa Modou sig för att skapa något för denna målgrupp. Han fann en skola som hade barn och ungdomar med funktionsvariationer och de berättade om sina problem. De hade planer på att ordna en julfest men att de blev tvungna att ställa in, då arrangören backade ur i sista minuten. Då valde Pa Modou att ställa upp och skapa en julfest för dessa fantastiska människor:
 
 
 
Den här dagen hade inte varit möjlig utan det bidrag Pa Modou fick från ett assistansbolag i Sverige.
 
Innan julfesten, fick Pa Modou träffa några av föräldrarna till barnen. På mötet fick han en inblick i hur de själva levde med barnen och deras funktionsvariationer. Alla utmaningar de stod inför dagligen osv. Det stärkte honom ännu mera till att göra festen. Han skänkte även hygientvål till föräldrar och lärare då det är brist på sådant i landet. Därefter skapade han ett team, med människor som ville ställa upp med att hjälpa honom att anordna den här dagen och det blev lättare sagt än gjort. Pa Modou fick anställa flera personer på plats, allt för att göra den här dagen till en verklighet.
 
Under julfesten serverades mat, man spelade musik, de fick lära sig och prova på att trumma, en dansshow, teater och man delade även ut julklappar. Detta blev starten av detta Rotary projekt planerat för tre år. Med stöd från U-fonden och Rotary Bromma (2350), Stockholm Söder och Älvsjö (båda 2370), arrangerade Pa Modou ett utbildningsmöte om funktionsnedsättningar för föräldrarna och dagen därpå en julfest med ett 100-tal föräldrar och barn med funktionsnedsättningar i december 2019, se filmen nedan (länk till dropbox):
 
 
 
 
Detta rapporterade Pa Modou av på Gondolen 27 januari 2020.
 
 
 
 
 
 
Pa Modou överlämnar en T-shirt med de tre Rotary klubbarna till vår President Jan Nordling.
Efter avrapportering av erfarenheterna 2019 till U-fonden och de deltagande klubbarna av det lyckade arrangemanget har en ny ansökan om fortsättning beviljats (år två, 2020). Avsikten är att kunskapen kring de olika funktionsvariationerna ska öka. Det som saknas mest och som måste förbättras är kunskapen kring målgruppens behov att integreras i samhället med god människosyn. Beprövade metoder för att hjälpa personer med de olika variationer ska läras ut genom att samarbeta med NN som jobbat med barn och vuxna med olika funktionsvariationer i Sverige och som har stor kunskap kring hur man på bästa sätt bemöter och jobbar med individer med de olika funktionsvariationer.
 
Målet är att Rotary Gambia ska ta över projektet efter tredje året. Kontakt med lokal Rotaryklubb har nu också etablerats. På grund av pågående pandemi är projektet f n vilande.
 
Pa Modou Badjie är en av Sveriges mest inflytelserika artister. Han har turnerat landet runt med bandet Panetoz och tävlat i Melodifestivalen flera gånger. Det stora genombrottet fick han med låten ”Dansa Pausa” 2012. Han har även synts till i olika TV-program, bland annat i TV4s Pappapanelen.