Publicerad av Anna Schulte den 03 Dec 2020
Järna Rotaryklubb stöder ett projekt i Nepal. Vi har ett fadderbarn på barnhemmet Maiti Nepal och ger också 100 SEK per medlem från klubben till barnhemmet. 
 
Maiti Nepal startade 1992 av Anurada Koirala. Hon var lärare och fick veta att små barn såldes till bordeller i Indien. Detta ville hon försöka stoppa och även ta hand om de drabbade barnen.
 
Sedan 2002 är jag fadderombud för Maiti Nepal. Det är svenska faddrar som stöder barnen. Just nu har 93 barn svenska faddrar som betalar för barnens skolgång och utbildnning till något yrke. I år blev en flicka färdig läkare. Barnen går olika yrkesutbildningar både praktiska och teoretiska. Genom att de får en chans att studera har de också en chans att så småningom stå på egna ben.  
 
På Maiti Nepal bor inte bara barn utan även en grupp kvinnor som varit utsatta för att ha sålts till bordeller, blivit gravida och fått barn som i många fall fötts HIV-positiva. Dessa kvinnor har inte kunnat återvända till sina byar. Nu arbetar och bor de på Maiti Nepal. Man tillverkar smycken mm. Alla HIV-positiva på Maiti Nepal får bromsmedicin. 
 
Utan hjälp av faddrar och andra skulle inte barnhemmet kunna fungera. Jag är med i Sverige-Nepal-föreningen och det är genom denna organisation som pengarna överförs. Jag arbetar helt ideellt så varje krona som kommer in går till Maiti Nepal. Där är man mycket tacksam för den hjälp man får. 
 
Min man, Klaus Schulte, har haft ett annat Rotaryprojekt i Nepal. Det blev 120 solkokare i byn Bamti Bahndar längs med Mount Everest-leden. Vi har också samlat glasögon till barn och vuxna i byn. Vår vän i Nepal Temba Lama har hjälp oss med att genomföra dessa projekt.