
Praktiska åtgärder för rotaryklubbar inom projekt RÄDDA ÖSTERSJÖN
1. Tävling där ni utmanar en eller flera andra klubbar
- Matsvinn
- Matproduktion
- Klimatanpassning
- Bevarande av fiskbestånd
- Kemikalier inklusive läkemedel
- Fritidsbåtar och användning av bottenfärger
- Rening av avloppsvatten
- Vattenåtervinning (t.ex. magasinering av regnvatten)
- Fosforfällor (små våtmarker)
- Rening av förorenade sediment i småbåtshamnar eller liknande platser
- Syresättning av havsvikar eller liknande platser
- Upplevelse-, kunskaps- och mötesplats för barn i syfte att lära sig mer om Östersjöns natur, miljö och utmaningar (typ naturum)
- Främja möten mellan ungdomar i Östersjöregionen i syfte att diskutera och lära med om Östersjön
- Hållbar tillväxt, hållbart nyttjande av havsresurser
2. Stå som värd för ”Expedition Rädda Östersjön”
Bakgrund
- Aktivera medborgare för Östersjön och mål 14.1 i Agenda 2030.
- Turné med fartyg (Tre Kronor af Stockholm) och mobil utställning (SeaRoom) till orter utmed hav och vattendrag.
- Samarbete med lokala intressenter, akademier, näringsliv, myndigheter.
- Finns representerat i form av lokala klubbar på orter i hela Östersjöregionen.
- Medlemmarna har ett brett lokalt kontaktnät.
- Rotary har det egna projektet BASRAN som vill skapa engagemang för Östersjön.
Samarbete
Expeditionens finansiering
- Det ska vara kostnadsfritt för allmänheten att besöka och delta i expeditionens allmänna program.
- Utställningens inredning, teknik, pedagogik bekostas av expeditionens övergripande samarbetspartners och sponsorer.
- Lokala besök bekostas av lokala samarbetspartners. Här kan Rotarys lokala klubbar hjälpa expeditionen med kontakter till möjliga samarbetsparternas och kunder.
- Exklusiva visningar för företag på orten?
- Har skolorna budget för visningar?
- Stöd från lokalt näringsliv och stiftelser?
3. Kontakta lokala skolor
4. Bjud in föreläsare i ämnet till klubbmöten och lär medlemmarna mer om miljön i Östersjön
Det finns idag 2 000 klubbar med 80 000 medlemmar i 9 länder runt Östersjön. Medlemmarna har ett stort ideellt engagemang och är lokalt förankrade med tillgång till nätverk inom näringsliv och offentlig sektor.Vi håller nu gemensamt på att bygga upp ett nätverk med partners, som vi skall samarbeta med i syfte att bidra till att "Rädda Östersjön".
Målsättningen är att arbetet med att bidra till att Rädda Östersjön successivt skall utökas till Rotarydistrikten och klubbarna i alla länderna runt Östersjön. Distrikten 1410 och 1420 i Finland, som sträcker sig från Helsingfors över Åland och ned till och med Estland har under ett antal år drivit projektet ”Save the Baltic Sea”. Vi är inspirerade av våra Rotaryvänner i Finland och har också inlett ett nära samarbete med dem.De har nu startat upp ett projekt kallat "BASRAN, Baltic Sea Rotary Action Network”. För mera info se: www.rotary2370.se/f/RotaryBASRAN_Newsletter200430.pdf
Vi arbetar just nu med att tillsammans med våra partners få svar på frågeställningarna:
Hur kan Rotarys engagemang kugga in i det pågående Östersjöarbetet? och
Vad kan Rotary bidra med, som på allvar förändrar?
Vi försöker sålunda med andra ord just nu att finna ut på vilka sätt våra lokala Rotaryklubbar skulle kunna samverka med tänkbara partners i syfte att bidra till att "Rädda Östersjön" på kort och lång sikt.
De 35 lokala Rotaryklubbarna i distrikt 2370 har därför utsett 1-3 kontakt-personer vardera, som i klubbarna är ansvariga för "Rotary Rädda Östersjön" projektet och som brinner för frågan.
Den 1 september 2020 genomförde vi ett uppstartsmöte för våra kontaktpersoner på Skansen.
Mötet började med ett besök på Baltic Sea Science Center kl. 10-12 för att ge deltagarna en bild av nuläget i Östersjön och fortsatte sedan som både ett seminarium med cirka 40 deltagare och ett webbinarium, där våra finska Rotaryvänner och de kontaktpersoner, som inte kunde vara på plats, fick möjlighet att delta mellan kl. 13-17. Talare var förutom de finska Rotarydistrikten representanter från våra partners Briggen Tre Kronor med projektet Expedition Rädda Östersjön - www.briggentrekronor.se och www.expeditionbalticsea.se - Stockholms FN-distrikt –https://fn.se/stockholms-lans-fn-distrikt/- ESRAG Environmental Sustainablity Rotary Action Group- www.esrag.org – Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet – www.stockholmresilience.org - och Baltic Deep Water Life – www.balticdeepwaterlife.org. Seminariet avslutades med att Anders Paulsson framförde Östersjösviten eller ”The Baltic Sea Medley” på sopransaxofon med musik av kompositörer från de 9 länderna runt Östersjön. Webbinariet kan nu i sin helhet ses på länken: https://youtu.be/RfUDuuKuYfMDen 25 juni 2020 arrangerade vi för Rotarymedlemmarna i distrikt 2350 och 2370 ett besök på Briggen Tre Kronor på Kastellholmen, då läget i Östersjön, vårt samarbete och deras nystartade projekt Expedition Rädda Östersjön presenterades. Cirka 50 personer uppdelade i 5 grupper deltog och här kan Du se en film om projektet, som skall pågå från 2019-2025: www.youtube.com/watch?v=4xt6c6cFM44&feature=youtu.be
Samma presentation gjordes sedan den 24 augusti 2020 på nätet i form av ett webbinarium, till vilket medlemmarna i alla svenska Rotarydistrikts klubbar och också i de svensktalande delarna av Finland bjudits in. Webbinariet kan i sin helhet nu ses genom följande länk: www.youtube.com/watch?v=5UCW_ea6yi8&t=600s
Den 4 februari och 4 mars 2020 arrangerade Rotarydistrikten 2350 och 2370 s.k. ”after works”, som var välbesökta och som hade temat Östersjön, på Hotell Esplanade i Stockholm.
Vid ett av dessa tillfällen medverkade våra partners Rena Mälaren – www.renamalaren.com – och Rena Botten - https://grinda.se/events/rena-botten/. Rotary medlemmar har också under året aktivt deltagit i deras löpande städdyk vid Stockholms och stränder.
Rädda Östersjön” projektet påbörjades för vår del i november 2019 och i en utgåva av Rotary Norden i början av 2020 kan Du också läsa mer om tankarna kring projektet: https://epaper.hansaprint.fi/rotary/ROT20_03/20/