Publicerad av Pernilla Sjöswärd
Hur hänger det egentligen ihop, övergödning, fiske och hur ekosystem längs våra kuster? 25 deltagare från hela Östersjöregionen närstuderar Östersjön, och testar att vara forskare vid Askölaboratoriet under en sensommardag.
Isabell Stenson, kommunikatör på Stockholms Universitets Östersjöcentrum, var med hela dagen den 29 september då RYLA deltagarna besökte Askölab.
Isabell har skrivit en intressant artikel om dagen och ledarskapsutbildningen!
 
Det var ett tydligt miljöengagemang som präglade ledarskapsutbildningen "Rotary Youth Leadership Award (RYLA) Baltic Sea 2023". Med hjälp av Askölaboratoriets experter undersöker deltagarna sambanden och funderar över Östersjöns förutsättningar, utmaningar och lösningar för att ta god hand om vårt gemensamma hav. Ungdomar från ett flertal länder deltog. Temat för RYLA var "Rädda Östersjön" och målet var bland annat att ungdomarna skulle få förståelse för Östersjöns utmaningar.
 
RYLA-ungdomarna samt ledarna engagerade sig i övningarna med nyfikenhet. Man diskuterade bl.a. algblomning men inte bara den negativa aspekten. Vårens algblomning är faktiskt ett startskott för livet i havet.
 
Deltagarna fick lära sig om de olika fiskarterna och hur både de och salthalten i havet påverkas av klimatförändringarna.
Länk till artikeln finns här:
Östersjön i fokus för ledarskapsutbildning