PETS komplett underlag

Lördag den 28:e mars genomfördes distriktets PETS – President Elect Training Seminar, men anpassat som digitalmöte. Inkommande guvernör DGE Claes Nilsson infann sig ”i studion” och flera medverkande via GoToMeeting inkopplade i LIVE-sändningen på YouTube. Här finns komplett dokumentation från mötet.

Längre ner på sidan finns PDF:er med alla presentationer med klickbara länkar till filmklipp med mer, samt lite översiktligt om tekniken för den intresserade.

Här hela sändningen på nära 4 timmar (öppnas på YouTube i ny flik):

och genom ett ”tekniskt feltryck” kom slutklämmen med Claes Nilsson och Holger Knaack på 8 minuter i ett eget klipp här:

Claes presentation med några rättelser OCH länkar för sändningarna inlagda: PDF »

De sex stationernas presentationer:

• Station 1, ”Klubbutveckling” med Bo Söderling: PDF »
  • Station 2, ”Rekrytering” med Claes Nilsson: PDF »
  • Station 3, ”Projekt” med Gun-Marie Östedt-Axelsson: PDF »
  • Station 4, ”Företagssamarbete” med Ingrid Sjöbeck: snart… PDF »
  • Station 5, ”Satellitklubb” med Kjell Eriksson: PDF »
  • Station 6, ”Pengar” med Åsa Hörnberg: PDF »

Distriktets IT-samordnare Anders Thikans IT-presentation: PDF »

Distriktsinstruktör Anna Königs presidentutbildning: PDF »

Collage över presentationerna ovan
Bildbrev från Solveig som medverkade under dagen – tack så mycket 🙂

Översiktligt om tekniken

För den intresserade så dokumenteras även hur denna sändning genomfördes:

I grunden är det en kostnadsfri live-sändning på YouTube med programmet StreamLabs OBS (också kostnadsfritt). Som studiodator användes en ”skaplig stationär” (Core i7 från 2012) med bra grafikkort (RTX 2060). Sändningen skedde i full HD (1920×1080 bildpunkter) i 30 bilder per sekund med kortaste fördröjningen på YouTube (ca 3 sekunder från studio till tittare).

Till datorn anslöts TRE bildskärmar och två kameror:

• Skärm med GoToMeeting för att kunna koppla in fjärrdeltagare
  • Skärm med presentation för att kunna ta med visade sidor i sändningen
  • Skärm för själva sändkontrollen StreamLabs OBS
  • Webbkamera via USB för att kunna filma Claes och Gun-Marie på plats ”i studion”
  • Som pause-film en utvändigt monterad LAN-kamera med vy över Aspenäs sjösida

Att hantera dessa grejjer och lyckas starta presentation och filmklipp i rätt läge – med rätt ljudkälla påslagen – var ”inte helt enkelt” och naturligtvis finns flera missar i sändningen. Å andra sidan har en ”professionell studio” en massa folk som sköter kamera, externa inkopplingar, sändningsledning med mer – här var det bara en ”tekniker” som försökte sköta allt – med god hjälp av Gun-Marie som kollade chatten 🙂

Och det ”tekniska feltrycket” på slutet: skulle avsluta en PowerPoint-presentation på visningsskärmen, trodde den var aktivt program efter klick på programlisten, tryckte Alt+F4 – som istället avslutade StreamLabs OBS mitt i sändningen! Och det GÅR INTE att återuppta en live-sändning, så ”over and out” – lade huvudet på bordet och andades en stund. Avslutningen blev istället ett separat klipp på 8 minuter som kan ses ovan (efter omstart av sändningsdatorn då den inte ville starta ny sändning heller) – och well, orkar man inte se hela 4 timmar (!) så kanske man iallafall orkar se de sista 8 minuterna ovan…

– ”Studiotekniker” Erik Liljencrantz, Rotary Katrineholm