Om WordPress

En medlem hörde av sig och påstod att WordPress (fast fälstavat) skulle vara lätthackat och att seriösa organisationer lämnar verktyget. Nja, det stämmer inte.

Rörande seriösa organisationer så använder www.rotary.se (som kopplar vidare till https://wp.rotary.se vilket avslöjar något) också just WordPress och är faktiskt en av få delar i Rotary Sveriges webbsystem som inte ”försvunnit”.

Verktyget är också världens mest använda publiceringssystem på webben vilket gör att minsta incident snabbt upptäcks och åtgärdas. Systemet uppdaterar sig dessutom självt när det finns en ny version, men skickar ett mail och berättar att så skett.

Erfarenhetsmässigt sker ”påknackningar” från olika robotar som löpande söker servrar med kända säkerhetshål. Attackerna är inte riktade mot specifika mål utan provar sig fram på IP-nummer efter IP-nummer för att hitta en server som kan missbrukas. Därför är det viktigt att uppdatera server och verktygen på den – oavsett verktyget heter WordPress eller något annat. Och ha backup.

Ovanstående betyder inte alls att alla klubbar i distriktet måste välja WordPress utan är endast ett bemötande av felaktiga påståenden till synes tagna ur luften av oklar anledning. Vill man ha en flexibel snabb och smidig webblösning är dock WordPress, särskilt i den nyligen lanserade version 5, ett mycket bra verktyg.